Pitkin syksyä meillä on isännän toisena vapaapäivänä pyörinyt pienimuotoinen kotileipomo. Nimittäin pakon sanelemana terveelliseen ruokavalioon herännyt emäntä syö pääasiassa leipänä vain ruisleipää kuitujen vuoksi ja isäntä sitä on alkanut valmistaa itse.
Valmistus alkaa jo paljon aikaisemmin viikolla ja keittiön pöydänkulmalla onkin kattila, jonka kuplivaa taikinaa isäntä ruokkii ruisjauholla joka päivä. Vapaapäivän aamuna alkaa sitten leipien tekeminen, kohottaminen ja paistaminen, joka jatkuu lähes iltaan asti, sillä uunissamme olevalle irtonaiselle kiviarinalle mahtuu vain yksi leipä kerrallaan.
Tuloksena eilen oli isoin satsi aikoihin, kolme ruislimppua ja kaksi reikäleipää, joita isäntä teki ensimmäisen kerran. Ruisleipien maku on todella rukiinen, mehukas ja hyvä. Sivustoja, joiden mukaan isäntä ruisleipiä on tehnyt, on enemmänkin, mutta viime aikoina tämän mukaan.
Jätä kommentti